Pozovite: +381 61 600 3670mastravelbg@gmail.com

Blog

istanbul

Korisne informacije o Turskoj

Republika Turska je evroazijska država, dakle, prostire se na dva kontinenta, i smeštena je u jugoistočnoj Evropi (istočna Trakija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora, Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno i ovo šarenilo morskih voda pogoduje turistima i sa najprobirljivijim ukusima. Ovakav položaj je čini strateškom, na dodiru dveju civilizacija, pa turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.

Leto i letovanje u Turskoj je uvek nov izazov. Zašto? Zato što je Turska zemlja kontrasta, lepota, orijenta i predrasuda. Uvek drugačije privlačna, uvek se doživi na jedan nov način. Zemlja rastuće ekonomije.

Sa stanovišta reljefa i klime, današnja turska rivijera od Crnog mora do krajnjeg Samandaga zauzima najlepši deo ne samo Evroazije, već može se reći Evrope. Na ovim prostorima nekada je blistala rano antička umetnost, a najpoznatiji primeri su dva od sedam čuda starog sveta poput mauzoleja Halikarnas u neposrednoj okolini Bodruma i Artemidinog hrama u drevnom Efesu.

Po masovnosti putovanja naših turista Turska se ubraja u top 2 destinacije (pretekla je Crnu Goru). Najjeftinije cene izložićemo kroz konkretne priče o svakoj destinaciji za letovanje u Turskoj!

Turska je poznata kao država gde je na jedan poseban način prisutan ranohrišćanski Bog.

U tom cilju svakako posebno su inspirativne priče o „Sedam crkava otkrovenja„, Aja Sofiji, katakombama i bogomoljama duž Anadolije i Kapadokije. Ovo je zemlja gde se hrišćanstvo dodiruje sa islamom, a islam dalje sa budizmom i hinduizmom.

Ovakvim dijapazonom religija retko koja zemlja se može pohvali. Većinu ovih priča prezentovaćemo na našem video vodiču o putovanjima i putopisima kroz Tursku. Biblijske priče o Nojevoj barci sa planine Ararat, kući device Marije, poslanicama Svetog Jovana i apostola Pavla samo su neke od krcate kulturno umetničke baštine Turske.

Iako je tokom krstaških ratova Zapad Evrope usisao u sebe puno sakralnih relikvija, ikona i drugih dragocenosti drevne Vizantije, svaki grad na obali sredozemnog mora odlikuje se bogatom antičkom zaostvštinom i kulturnim životom.

Turci, naravno u svojim geopolitičkim planovima naše prostore, tj. Balkan doživljavaju na veoma blizak način. Srpski jezik je dugo bio službeni jezik Istanbula, a danas se i dalje čuje na Grand Bazaru i ostalim šoping centrima Turske.

U tom cilju, Srbi su veoma cenjeni turisti pa pogledajte našu jedinstvenu količinu informacija koju smo pripremili za vaš što prijatniji i lepši boravak u ovoj zemlji.

Danas ona broji skoro 68 miliona stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci, oko 80%. Prema veroispovesti, glavnina stanovništva pripada islamskoj veri. Glavni grad moderne Turske države je Ankara. Najveći grad je Istanbul, Konstantinopolj ili Carigrad, sveti grad Cara Konstantina, koji je bio centar sveta više od 10 vekova. U njemu trenutno žive preko 10 miliona ljudi i predstavlja trgovački i ekonomski centar Turske.

Ostale turističke informacije o Turskoj za sezonu letovanja

Geografski je podeljena u sedam regija. To su: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Središnja Anatolija, Sredozemna regija, Istočna Anatolija i Jugoistočna Anatolija. Svaka oblast je specifična po vegetaciji i klimatskim uslovima.

Od zanimljivosti napomenimo da je jugoistočna Anatolija najstarija kulturna regija Turske. Proteže se sa planine Taurus i odavde teču drevne reke Tigar u Eufrat. Najzastupljenije biljne kulture su pšenica, ječam, vinova loza, masline i veoma ukusni i skupi pistaći.

Ako vas privlači Orjent, sada možete proveriti svoje znanje iz opšte kulture. U ovom postu, preko 20 zanimljivih činjenica koje verovarno niste znali o Turskoj. Oni koji su već upoznati sa više od polovine ovih činjenica mogu se pohvaliti statusom orjentaliste:

 1. Glavni grad Turske nije Istanbul već Ankara.
 2. Broj arheoloških iskopina koje se odvijaju u Turskoj svake godine je najmanje 150.
 3. Najstarije poznato ljudsko naselje se nalazu u mestu Catalhouyuk u Turskoj i staro je više od 9500 god
 4. Artemidin hram i Mauzolej u Halikarnasu, dva od sedam čuda antičkog sveta, se nalaze u Turskoj.
 5. Julije Cezar je izgovorio svoje poznate reči “Veni, vidi, vici” (“Dođoh, videh, pobedih”) u Turskoj kada je osvojio kraljevstvo u regionu Crnog mora.
 6. Turska je upoznala Evropu sa čudesnim napitkom – kafom!
 7. Temperatura mora u Turskoj u Septembru, za antalijsku oblast ne padne ispod 25 C.
 8. Prema legendi, Nojeva barka se ukotvila u Agri Dagiju (planina Ararat, slika ispod) u istočnoj Turskoj.
 9. Sv. Jovan, Sv. Nikola, Sv. Pavle i Sv. Petar su svi živeli i molili se u južnoj Anatoliji.
 10. Deo turske jugozapadne obale je bio svadbeni poklon kojim je Mark Antonije darovao Kleopatru.
 11. Homer je rođen u Izmiru na zapadnoj obali Turske i on je opisao Troju u svom epu “Ilijadi”.
 12. Leonardo da Vinči je nacrtao projekte za most preko Bosfora, koji nikada nije sagrađen.
 13. Robert Koledž u Istanbulu (osnovan 1863.godine) je najstarija američka škola van SAD.
 14. Poznati trojanski rat se dogodio u zapadnoj Turskoj, oko mesta gde se drvena statua trojanskog konja danas nalazi.
 15. Prema turskoj tradiciji, stranac na vratima se smatra “Božijim gostom” i treba se dolično smestiti i ugostiti.
 16. Sulejman Veličanstveni je bio pesnik koji je napisao preko 3000 pesama, a neke od njih kritikuju ljudsku pohlepu.
 17. Turska je već odavno član NATO-a, još od 1952.godine.
 18. Turska obezbeđuje 70% lešnika na svetu. Lešnik u zadnjoj čokoladi koju ste pojeli je najverovatnije iz Turske.
 19. Istanbul ima šoping mol koji je star 540 godina, sa 64 ulice, 4000 prodavnica, 22 ulaza i 25.000 radnika – poznati Grand Bazar.
 20. Najvredniji svileni tepih na svetu se nalazi u Mevlana muzeju sa 144 čvora po kvadratnom centimetru. U 13. veku Marko Polo je napisao “najlepši i najraskošniji ćilimi se ovde tkaju, kao i svile bogate bojama”.
 21. Anatolija je proizvodila vino još 4000. godine p.n.e.
 22. Antički Efes je nekada bio grad na moru.
 23. Turska prima decu iz celog sveta svake godine 23. aprila da bi “odala poštovanje i čuvala slobodu i nezavisnost svih ljudi”.
 24. Turska kuhinja spada o osnovne kuhinje sveta, a kod nas su se odomaćili pilav, punjena paprika, baklave, tulumbe ili tatlije, ratluk i tako redom.
 25. Turci su dali Holanđanima njihove poznate lale.
 26. Standardni izlet u Kapadokiji se izvodi balonom.

Turski jezik

Turski je zvanični jezik u Turskoj i jedan od zvaničnih jezika na Kipru. Turski je takođe jedan od zvaničnih ili nacionalnih jezika u Bugarskoj kao i u bivšim jugoslovenskim republikama koje su bile deo Osmanlijskog carstva. Postoji preko 80 miliona izvornih govornika turskog jezika širom sveta. Turska je zemlja ispunjena kulturnom baštinom, odnosno čak 13 lokacija je zaštićeno i proglašeno za kulturno nasleđe UNESCO-a. Turski pripada turkijskoj porodici jezika i ima 10 dijalekata: dunavski, eskišehirski, razgradski, dinlerski, rumelski, karamanlijski, jedrenski, gaziantepski, urfanski i gojnučki, u zavisnosti od provincija u kojima se govore.

Istorija turskog pisma

Mustafa Kemal Ataturk je poznat kao osnivač turske republike 1923. godine. Izdao je uredbu koja je arapsko pismo zamenila verzijom modifikovanog latiničnog pisma za pisanje turskog jezika. Pre 1928. godine, turski je pisan pomoću verzije koja je zasnovana na modifikovanom arapskom pismu, takozvani osmanlijski turski jezik, ali nakon usvajanja latiničnog turskog pisma, arapsko pismo je zakonom zabranjeno. Ataturk je osnovao Udruženje turskog jezika 1932. godine kao regulatorno telo turskog jezika. Oni objavljuju službeni rečnik i doprinose lingvističkom istraživanju jezika.

Šta čini tursko pismo unikatnim?

Tursko pismo ima 29 slova (21 suglasnik i 8 samoglasnika). Abeceda je fonetična. Slova Q, W i X ne postoje u turskoj abecedi. Kao rezultat, Q se zamjenjuje sa K, W se izgovara kao V, a X zamjenjuje KS. Postoje i modifikovana latinična slova, koja se koriste i različito pišu i izgovaraju. Postoje i dve vrste slova “i”, jedno sa tačkom i jedno bez tačke, i za velika i za mala slova. S obzirom da je turski jezik fonetski jezik, svaka verzija ovog slova se odnosi na drugačiji izgovor samoglasnika. “Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano” se ne odnosi samo na srpski nego i na turski jezik gde svako slovo predstavlja jedan glas.

Turske reči u našem jeziku

Postoji mnogo turcizma u našem jeziku poput reči: sarma, tepsija, avlija, burek, jastuk, jorgan, alat, čekić itd. Međutim, postoje i brojne reči slovenskog porekla koja su deo turskog jezika poput: kralj, kraljica, višnja, plug itd.

Korisno je znati neke reči:

Da-evet

Ne-hair,jok

Molim vas-litfen

Zdravo-merhaba

Dobro jutro-ginajdin

Doviđenja-gile gile

Hvala-teškir ederim

Izvinite-pardon

Kkoliko košta-ne kadar

Ok-tamam

U redu-peki

Kada-ne zaman

Ne razumem-anlamadim

Ne znam-bilmijurim

Koliko je sati-sat kač

Drug-arkadaš

Veliki-bijuk

Mali-kičuk

Toplo-sičak

Zatvorno-kapali

Levo-sol

Desno-sag

Blizu-jakin

Daleko-uzak

Lepo-gizel

Ulica-kade

Sunce-gineš

More-deniz(inace sve im se tako zove-hoteli,market,radnje,kafei…)

Voda-su

Da li mogu da telefoniram-telefon akabilir miđim

Prijatno-afiđet osun

100 kao broj -juz

Rakija-raki

Turska kafa-turk kahvesi

Čaj od jabuke-elma čaj(obavezno probajte)

Sutlijaš-sutlak

Sladoled-dondurma

Mešana salata-čoban salatas

Zelena salata-ješil salata

Grašak-taze fasulie

Punjena paprika-biber dolma

Pizza-pide

Paradajz supa-dometes

Domaća supa-iškembe

Supa s pečurkama-mantar

Pečenje-kuzu tandir

Piletina-tavuk

Jagnjetina-pirzola

Jogurt-jogurtlu

 

Ovo je sve sa tačnim izgovorom kako ne biste lomili jezike sa onim izuvijanim slovima.Brzo se zaboravlja pa do polaska probajte da naucite bar 10 ključnih reči a za ostalu komunikaciju ne brinite-razumeju i ruke i noge ali i srpski.